Vagel i ögat – orsaker, symtom och behandling

Vagel i ögat - Symtom, orsaker och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-04-29

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

En vagel är en inflammation i en av ögonlockets talgkörtlar. Det är mycket vanligt att någon gång få en vagel i ögat och inflammationen förekommer hos människor i alla åldrar, både barn och vuxna. Inflammationen är helt ofarlig men kan orsaka smärta, rodnad, svullnad och i vissa fall även synpåverkan. Här går vi igenom vad en vagel är, vanliga symtom, behandlingsmetoder och tips på förebyggande åtgärder.

Vad är en vagel?

En vagel är en tillfällig inflammation i en talgkörtel, vid basen av ögonfransarna eller under ögonlocket. Inflammationen kan liknas vid att få en finne fast i ögat. Vageln kan variera i storlek och oftast är den så liten att den knappt syns, men i vissa fall kan den bli upp till 1 till 2 centimeter stor. Det finns två huvudtyper av vaglar: en yttre vagel som uppstår vid kanten av ögonlocket (oftast nära en ögonfrans) och en inre vagel som utvecklas inuti ögonlocket. En yttre vagel kan till utseendet likna en finne, medan en inre vagel ofta ger en mer generell svullnad av ögonlocket.

En vagel smittar inte och tillståndet är ofarligt, även om det kan vara besvärligt. I vissa fall kan dock återkommande problem med vaglar vara ett tecken på en underliggande känslighet eller andra tillstånd såsom kronisk ögonlocksinflammation (blefarit), torra ögon, atopiskt eksem eller mjälleksem, vilket gör ögonlocket mer sårbart för infektioner.

Symtom på vagel

Vanliga symtom när du har en vagel är:

  • Ömhet och smärta i det drabbade området
  • Rodnad och svullnad vid ögonlockskanten eller inuti ögonlocket
  • Irritation och en känsla av att något skaver mot ögat
  • I vissa fall kan du få en gulvit prick som liknar en finne i mitten av svullnaden

Besvären är ofta som mest intensiva under de första dagarna men avtar vanligtvis efter några dagar till en vecka. I sällsynta fall kan en vagel också orsaka synpåverkan, särskilt om den är stor nog att trycka mot ögat.

Behandling och egenvård vid vagel i ögat

Majoriteten av vaglar försvinner av sig själva inom ett par veckor utan behandling. Här är några steg du kan ta för att lindra besvären och påskynda läkningen:

  • Värme och massage: Applicera en blötlagd, varm kompress på det drabbade ögonlocket flera gånger om dagen och massera försiktigt. Värmen hjälper till att öppna upp den blockerade körteln, vilket underlättar läkningen.
  • Hygien: Tvätta händerna noga innan du vidrör ögonområdet och undvik att klämma eller gnugga på vageln.
  • Kontaktlinser: Avstå från att använda kontaktlinser när vageln är som mest inflammerad för att undvika ytterligare irritation.
  • Ögonsalva: För långvariga eller återkommande vaglar kan receptfri ögonsalva hjälpa till att lindra symtomen. Rådfråga apotekspersonal för att hitta en lämplig produkt.

Vagel som inte försvinner

Ibland kan en vagel vara envis och lämna kvar en liten knöl som inte försvinner. För det mesta försvinner knölen med tiden, men det kan ta flera månader. Om vageln inte har försvunnit efter ett halvår och fortfarande orsakar besvär kan den i sällsynta fall behöva avlägsnas kirurgiskt genom ett mindre ingrepp.

Förebyggande åtgärder

Det är vanligt att få en vagel då och då. För att minimera risken för att utveckla vaglar och andra ögonsjukdomar finns det flera förebyggande åtgärder du kan vidta:

  • Torra ögonlock: Det är större risk att utveckla en vagel om du har torra ögonlockskanter. På apoteket finns receptfria, mjukgörande ögonsalvor som kan hjälpa till att förhindra tilltäppning av talgkörtlar.
  • Undvik att röra ögonen: Försök att inte röra vid dina ögon med smutsiga händer för att undvika infektion.
  • Behandla underliggande tillstånd: Om du lider av tillstånd som ögonlocksinflammation (blefarit), torra ögon eller andra hudsjukdomar är det viktigt att behandla dessa för att förhindra att vaglar uppstår.

När ska jag söka vård?

De flesta behöver inte söka vård för en vagel eftersom den ofta försvinner av sig själv. Om vageln orsakar betydande smärta eller påverkar din syn bör du dock kontakta vården. Det är också viktigt att söka vård om du har återkommande problem med vaglar, eftersom det kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom som kräver behandling.

Vagel i ögat hos barn

Vagel i ögat är inte bara vanligt hos vuxna utan förekommer också hos barn. Precis som hos vuxna uppstår en vagel hos barn när en talgkörtel vid ögonfransarna eller under ögonlocket blir inflammerad. Ögonlocket hos barn kan svullna upp och bli rött vilket kan upplevas oroande för både barn och föräldrar, men tillståndet är inte allvarligt och behandlas enkelt hemma med varma kompresser. Var noga med hygienen för att minska risken för infektion. Barn som inte är väldigt besvärade av sitt tillstånd behöver inte hållas hemma från skola eller förskola på grund av en vagel. Vageln försvinner normalt av sig själv inom några veckor. Kontakta vården om vageln inte har läkt på 6 månader eller om barnet upplever betydande obehag.

Vanliga frågor

Varför får man vagel i ögat?

Man får vagel i ögat när en talgkörtel vid ögonfransarna eller under ögonlocket blir inflammerad. Ibland kan den tilltäppta körteln bli infekterad och varfylld. Det orsakas oftast av bakterier som finns naturligt i huden. Du löper större risk att utveckla en vagel om du har torra ögonlock, ögonlocksinflammation eller någon annan hudsjukdom.

Behöver jag vara hemma från jobbet med vagel i ögat?

Nej, eftersom en vagel inte smittar behöver du inte vara hemma från jobbet, så länge du inte har väldigt ont av den.

Finns det någon huskur mot vagel i ögat?

Ja, att applicera en varm kompress på det drabbade ögonlocket flera gånger om dagen kan hjälpa till att öppna den blockerade körteln och lindra besvären.

Kan man klämma en vagel?

Nej, du bör inte försöka klämma en vagel eftersom det kan leda till ytterligare infektion och inflammation.

Smittar vagel i ögat?

Nej, vagel i ögat smittar inte.

Artiklar

Relevanta artiklar