Ögoninflammation (konjunktivit) – orsaker, symtom och behandling

Ögoninflammation - Symtom och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-04-29

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Ögoninflammation, eller konjunktivit som är den medicinska benämningen, är en vanligt förekommande åkomma som drabbar personer i alla åldrar. Sjukdomen smittar lätt, särskilt mellan barn eftersom de ofta leker mycket nära varandra. Här går vi igenom vad som orsakar ögoninflammation, vanliga symtom på sjukdomen, hur den behandlas och vad du kan göra för att undvika att bli smittad.

Vad är ögoninflammation?

Ögoninflammation uppstår när bindhinnan, den tunna genomskinliga slemhinna som täcker ögonvitan och insidan av ögonlocken, blir inflammerad. Det kan påverka ena eller båda ögonen och är ofta en reaktion på infektion, allergi eller att du fått in något i ögat som orsakat ett sår. Ögoninflammation kan vara obehagligt men läker oftast av sig själv inom fem dagar utan behandling.

Orsaker till ögoninflammation

Du kan få ögoninflammation av flera orsaker, till exempel:

  • Virus och bakterier: Den vanligaste orsaken till ögoninflammation. Besvären uppstår ofta i samband med en virusinfektion, som förkylning, influensa och covid-19. Bakteriell ögoninflammation kan uppstå genom direkt smitta eller som en följd av en annan infektion.
  • Allergier: Allergisk konjunktivit uppstår som en reaktion på allergener såsom pollen, djurhår eller damm.
  • Irritation: Skräp, rök, klorerat vatten eller långvarig användning av kontaktlinser kan irritera ögat och leda till inflammation.
  • Torra ögon: Torra ögon är känsligare för infektioner.
  • Autoimmuna sjukdomar: I sällsynta fall kan ögoninflammation vara kopplat till autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit.

Symtom på ögoninflammation

Symtomen kan variera beroende på orsaken till inflammationen. Här är några vanliga symtom vid ögoninflammation:

  • Irriterade och röda ögon
  • Klåda och sveda
  • Ökat tårflöde
  • Varbildning eller kladdiga ögon, särskilt på morgonen
  • Känsla av att något skaver i ögat

Andra tänkbara orsaker

Många av symtomen vid ögoninflammation liknar dem vid andra ögonsjukdomar. Ögonlocksinflammation, allergier och vaglar kan irritera ögat och orsaka besvär som rinnande ögon, skav och rodnad.

Behandling av ögoninflammation

Du kan ofta behandla en ögoninflammation själv genom enkla åtgärder:

  • Rengöring: Tvätta ögonen varsamt med en blöt kompress eller mjuk bomullstuss för att ta bort var och sekret. Var noga med att tvätta händerna först. Tvätta från den yttre ögonvrån mot den inre för att undvika att bakterier och kladd hamnar i ögat. Om ögat har klibbat ihop helt kan du låta kompressen ligga på ögat i några minuter för att lösa upp varet.
  • Receptfria läkemedel: På apotek finns olika receptfria läkemedel du kan prova, till exempel ögondroppar och salva. Använd dem för att lindra irritation och återfukta ögonen.
  • Undvik sådant som retar ögonen: Använd glasögon istället för kontaktlinser så länge du har symtom. Byt till ett nytt par linser när inflammationen läkt ut för att undvika att smittas igen. Undvik också att röra vid ögonen och begränsa exponeringen för allergener om möjligt.

De flesta behöver ingen ytterligare behandling mot ögoninflammation, men vid svåra eller långvariga infektioner som orsakas av bakterier kan läkare förskriva antibiotika i form av ögondroppar.

Förebyggande åtgärder

Här är några saker du kan göra för att minska risken att smittas med ögoninflammation.

  • Tvätta händerna regelbundet för att minska risken för smittspridning.
  • Använd separata handdukar och undvik att dela personliga föremål som mascara.
  • Byt handduk och örngott ofta för att hålla bakterier och virus borta.

När ska du söka vård?

En ögoninflammation går oftast över av sig själv inom fem dagar. Kontakta vården om du upplever något av följande:

  • Du har besvär som inte går över inom 5 till 7 dagar.
  • Du har en kraftig inflammation med mycket varbildning.
  • Du har svåra besvär i bara ett av ögonen. Sök vård akut om du har ögoninflammation och samtidigt upplever följande besvär:
  • Ögat blir mycket känsligt för ljus.
  • Ögat blir rött, gör mycket ont eller skaver och du samtidigt upplever nedsatt syn.
  • Du får feber och smärta i kombination med ögoninflammationen.
  • Du får blåsor på huden i kombination med ögoninflammationen.

Ögoninflammation hos barn

Ögoninflammation är något som ofta drabbar barn, särskilt de som går på förskola eller i skolan. Ögoninflammation smittar lätt mellan barn eftersom de ofta leker nära varandra. Symtomen på ögoninflammation hos barn är desamma som hos vuxna; ögonen blir röda och svullna, de rinner mer än vanligt, och det kan bildas var som gör att ögonen klibbar ihop, särskilt på morgonen. Barnet kan också känna sig irriterat i ögonen och gnugga dem ofta, vilket ytterligare ökar risken för smittspridning.

Som förälder är det viktigt att försöka hindra smittan från att sprida sig. Det kan du göra genom att uppmuntra ditt barn att tvätta händerna ofta och att inte låta barnet dela personliga föremål, som till exempel handdukar, med andra. Om ditt barn visar tecken på ögoninflammation kan det vara bra att låta barnet stanna hemma från förskolan eller skolan tills de värsta symtomen lägger sig, vanligtvis efter några dagar.

För att ta hand om ögoninflammation hos barn kan du försiktigt rengöra runt barnets ögon med en mjuk bomullstuss som du fuktar med ljummet vatten. Det kan behöva göras flera gånger om dagen om det finns mycket var. När den värsta inflammationen har läkt och ögat inte är så varigt längre kan barnet gå tillbaka till förskolan eller skolan.

Vanliga frågor

Hur smittar ögoninflammation?

Ögoninflammation smittar främst genom direktkontakt med infekterad tårvätska eller var från en smittad persons öga. Indirekt smitta kan också ske via föremål som handdukar, örngott eller smink.

Hur länge smittar ögoninflammation?

Ögoninflammation orsakad av virus eller bakterier kan vara smittsam så länge symtom som varbildning och röda ögon kvarstår, ofta några dagar upp till två veckor.

Kan jag jobba med ögoninflammation?

Om du inte har feber eller allvarliga symtom och kan upprätthålla god hygien för att minimera smittspridning kan du jobba trots ögoninflammation. Du bör dock undvika arbete om ditt jobb kräver nära kontakt med andra personer.

Kan barn med ögoninflammation gå till förskolan eller skolan?

Barn med milda symtom och utan feber kan ofta gå till förskolan eller skolan, förutsatt att god handhygien efterföljs för att minimera smittspridning. Vid kraftig varbildning eller allmänpåverkan bör barnet stanna hemma.

Finns det någon huskur mot ögoninflammation?

Att försiktigt rengöra det infekterade ögat med en blöt kompress och ljummet vatten kan hjälpa till att lindra symtom. Användning av smörjande ögondroppar kan också underlätta.

Kan jag träna med ögoninflammation?

Ja, det går att träna med ögoninflammation under förutsättning att du känner dig tillräckligt frisk och dina symtom inte förvärras av fysisk aktivitet. Det är viktigt att lyssna på kroppen och anpassa träningen efter hur du mår. Se även till att bibehålla god hygien och undvik att dela handdukar eller träningsutrustning för att minska risken för smittspridning.

Artiklar

Relevanta artiklar